Нейтралізатори, такі як бікорбанат натрію, гідроксид натрію, карбонат натрію або гашене вапно часто додають у молоко. Зазвичай вони додаються для збільшення показань лактометрів. Ці нейтралізатори впливають на значення кислотності, що титрується, і pH молока.Перекис водню додають у молоко для запобігання його згортанню при тепловій обробці та з метою консервування молока – запобігання його псуванню під час зберігання.Сечовину додають у молоко збільшення вмісту СОМО (сухого знежиреного молочного залишку). Також доведено, що добавка сечовини до молока у великих концентраціях зменшує активність іонів водню та збільшує його рН.
ПРОЦЕДУРА. Занурити індикаторну зону тест-смужки в пробу молока на 3 секунди. Витягнути тест смужку і повністю видалити з неї все молоко, злегка постукавши по краю чашки тест смужкою. Потім покласти тест-смужку зворотною стороною на фільтрувальний або інший папір для повного видалення крапель. Залишити на 90 секунд. Порівняти колір тест-смужки з кольоровою шкалою на етикетці