☎ +420 774 337 531

АНТИБІОТИКИ В МОЛОЦІ

БРТ-ТЕСТМІКРОБІОЛОГІЧНИЙ ТЕСТ

Illustration

Мікробіологічний метод заснований на здатності термофільних стрептококів у процесі своєї життєдіяльності змінювати кислотність середовища, в якому вони розвиваються, що фіксується за допомогою рН-індикатору. Первинно стрептококи, які поміщені у поживне середовище з індикатором, знаходяться у стані анабіозу. В процесі інкубування тесту зі зразком молока вони «прокидаються» та міняють рН середовища, на що реагує індикатор зміною кольору.
Якщо у зразку молока знаходяться інгібітори, у тому числі антибіотики, сульфаніламіди, хлорамфенікол та багато інших, стрептококи гинуть не змінюючи реакцію середовища та, відповідно, не змінюючи його колір. Таким чином, зміна кольору тесту свідчить про відсутність інгібіторів у зразку, та навпаки, якщо колір залишився без змін – про забруднення молока антибіотиками або іншими інгібіторами.

До переваг цього методу можна віднести надвисоку чутливість та широкий діапазон виявлення інгібуючих речовин. Відносно низька ціна одного дослідження надає додаткової привабливості для користувачів, які мають велику кількість досліджень. До недоліків методу можна віднести потрібність у інкубаторі (або водяній бані) для термостатування, а також відносно тривалий час дослідження - до трьох годин.

Illustration

ПРОЦЕДУРА. Відокремлюють від планшету необхідну кількість лунок відповідно до кількості зразків. Піпеткою відбирають 100 мкл молока, вносять у лунку/и, за необхідності можна використовувати стандартні зразки антибіотиків та «чистого» молока без інгібіторів. Лунки зі зразками розташовують у твірдотільному термостаті (бажано) або на водяній бані та інкубують при температурі 64±0,50С близько 2½ години, після чого візуально зчитують та інтерпретують результат.